Reisinspiratie

Scroll door Vietnam’s intrigerende regio’s. Graag geven we u ook telkens onze insider tips mee.

Vietnam Inspiration reis 1
Hanoi streetfood
kano Vietnam
Reisadvies

We geven graag persoonlijk advies. Do’s and dont’s, service, klimaat, reisdocumenten. We informeren u graag persoonlijk.

Ik wil persoonlijk reisadvies
landschap Vietnam
Algemene Reisinformatie

PASPOORT & VISUM 

Voor reizen in Vietnam heeft u een Internationaal Paspoort nodig, dat nog minstens 6 maand na terugreis geldig is. Hier is men echt streng op, dus controleren is de boodschap. Heel belangrijk! Voor Vietnam reizen is daarenboven ook een visum nodig! 

De gemakkelijkste manier is een: ‘Visa on Arrival’. Hiervoor dient u ook op voorhand een visum autorisatie brief (visa approval letter) aan te vragen (duurt ± 4 werkdagen). Dit kan via de website: https://vietnamvisa.govt.vn/apply-online of via Vietnam Inspiration. Een aanvraag kost via ons €20 per persoon. U ontvangt de brief per mail en samen met uw paspoort krijgt u bij aankomst in Vietnam het officiële visum. Men zal enkel nog uw paspoort stempelen. Hiervoor vraagt men ter plaatste USD 25 per persoon. Het klinkt ingewikkeld, maar vanaf u de brief in België in orde maakt is het eigenlijk gewoon aanschuiven in de rij bij aankomst. 

Vietnam Inspiration

MUNTEENHEID EN GELD AFHALEN 

1 euro = 27000 Vietnamese Dong (VND, wisselkoers 01/09/21). Vietnam telt ontelbare ATM (bankautomaten) waar u vaak met uw Maestro (gewone kaart) geld kunt afhalen. Neem zeker uw kredietkaart (VISA, Mastercard,…) mee, dan lukt het 100%. Uiteraard zijn er de wisselkantoren om euro’s voor Dong te ruilen, maar houdt dan rekening met hoge wisselcommissies. 

 

WEER EN BESTE REISTIJD 

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. Het is daarom niet eenvoudig een beste reisperiode aan te geven. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden Celsius. De minste kans op een regenbui heb je van november tot en met mei, maar je kan het land het hele jaar goed bezoeken. 

Het noorden kent vier jaargetijden. ’s Zomers is het er warm en in de winter kunnen de temperaturen tegen de avond flink dalen. In het noorden valt de regentijd van juni tot september. 

Het centrum heeft een subtropisch klimaat. Het klimaat kan hier behoorlijk verschillen. In Nha Trang valt het droge seizoen van juni tot oktober, terwijl richting Dalat het droge seizoen van december tot maart is. 

Het zuiden heeft een tropisch klimaat. Van mei tot november brengt de zuidwest moesson veel regen. In de droge periode van februari tot mei kunnen de temperaturen tot veertig graden oplopen en is de luchtvochtigheid zeer hoog. 

Tijdsverschil met België bedraagt in onze zomer +5u, in de winter +6u. 

GEZONDHEID EN INENTINGEN 

Over het algemeen kunt u zonder enig gezondheidsrisico reizen in Vietnam. Echter voor uw eigen comfort, bescherm u tegen de tropische hitte en tegen muggenbeten. De medische infrastructuur in de toeristische centra is goed. In de verdere, afgelegen regio’s (weg van de toeristische kaart) bestaat een miniem malariarisico. Lees zeker de adviezen van buitenlandse zaken na op: Diplomatie 

Check tijdig uw vaccins (tetanos, polio, difterie,…) Laat u vaccineren tegen hepatitis A. Raadpleeg uw arts, uw ziekenfonds en de wesite van het Intstituut voor Tropische Geneeskunde: ITG 

landschap Vietnam

HEAD’S UP 

HUREN BROMFIETS 

De Belgische Ambassade in Hanoi maakt gewag recent van meerdere zware verkeersongevallen. Het verkeer in Vietnam eist – volgens de WHO – jaarlijks 14000 doden en 59% daarvan zijn bromfietsbestuurders. Het is essentieel bij het huren van een bromfiets te beschikken over een internationaal rijbewijs dat expliciet vermeldt dat de huurder met een bromfiets mag rijden. Een rijbewijs enkel geldig voor wagens volstaat bijgevolg niet om in geval van een ongeval als bestuurder van een bromfiets beroep de kunnen doen op een bijstandsverzekering. Het is bij het reizen in het algemeen verder cruciaal over een goede bijstandsverzekering te beschikken. 

CRUISES OP HALONG BAY 

Voorzichtigheid is geboden bij het vastleggen van cruises in de baai van Halong, vooral wat betreft aanbiedingen aan zeer lage prijzen. Op dit ogenblik kan de kwaliteit van de boten niet gewaarborgd worden, zelfs nu de Vietnamese overheid versterkte controles heeft aangekondigd. Er gebeurden reeds meerdere scheepsrampen de afgelopen jaren. Kies daarom beter toch voor een aanbevolen maatschappij via Vietnam Inspiration. 

Het niveau van criminaliteit is erg laag, doch pickpockets doen immer hun ronde! Het is aangewezen juwelen, draagbare telefoons, portefeuilles en alle voorwerpen van waarde met de nodige onopvallendheid te dragen. Het is ook aangeraden om reisdocumenten in de kluis van het hotel te bewaren..